Ami a kezdéshez kell

2012.06.01 10:16

 

Tekintsük át, hogy milyen eszközökre lehet szükségünk a rajzoláshoz.

 

1. Ceruza:

A grafitceruzákat keménységüktől függően osztályozzák 9H-tól 9B-ig. A H jelöléssel ellátott ceruza kemény, a B jelölésűek a puhábbak, ahogy az az alábbi táblázatban is látható:

 

A 2H-nál keményebb ceruzát nem részesítem előnyben, mivel horpadást hagy a papíron, tönkre teszi annak szálait.

 

Különböző márkájú ceruzák léteznek, melyek közül mindenkinek saját magának kell megtalálnia a megfelelőt. Én személy szerint Bruynzel, KOH-I-Noor, valamint Van Gogh ceruzákat használok attól függően, milyen papírra és milyen kontraszt-aránnyal szeretnék dolgozni.

Amikor a bonyolultabb részeknél (pl. szem) pontossan, részletgazdagon kell rajzolni, 0,5-ös és 0,3-as mechanikus ceruzát használok.

 

2. Papír:

Nagyon sok féle papír létezik. A művész papír egyik legfontosabb tulajdosága, hogy savmentes. Emiatt évekig képes megőrizni eredeti színét, nem sárgul be. Vannak síma és durva felületű papírok, utóbbin jobban tapad a grafitpor. Én a tökéletesen sima, fehér papírt szeretem, mert a vékony vonalakat pontosabban lehet meghúzni, a csúcsfényt pedig maga a fehér szín adja. Ezeket a papírokat művészellátókban lehet beszerezni.

 

3. Radír:

Radírok közül két fajtát emelnék ki. Az egyik a monopol radír, másnéven gyúrható radír. Ez formázható és különböző mennyiségű grafitot képes törölni a papírról, attól függően, hogy mennyire nyomjuk rá a papírra.

A másik az elektromos, vagy elemes radír. Ez segít pl. a hajszálak, szőrszálak kiemelésében, mivel rendkívül vékonyan lehet vele radírozni.

Azonban a radírozással vigyázni kell. Nem szabad túlzásba esni, mert minden radírozásnál sérül a papír és ezután már nem úgy tapad a grafitpor a papírhoz, ahogy annak kellene.

 

4. Árnyékolás eszközei:

Használhatunk papírzsebkendőt, fültisztító pálcikát, valamint a művészboltokban kapható papírceruzát (satírceruzát). Ez papírból sodort ceruzaforma, amit csiszolópapír segítségével hegyezhetünk.

 

5. Fixatív:

Szintén a művészboltokban kapható speciális fixáló, mely rögzíti a grafitot a papírra, segít elkerülni a sárgulást. A kész alkotást, miután fixáltuk, nem lehet árnyékolni, illetve radírozni, mivel védőréteget képez a rajzon. Ezért csak akkor használjuk, ha már biztosan végeztünk az alkotásunkkal.

 

5+1. Kitartás, türelem:

A rajzolás nagy türelmet és sok kitartást igényel. Fejlődni csak gyakorlással lehet.